Introducere 3
CAPITOLUL I 5
PRODUSUL TURISTIC HOTELIER 5
1.1.Concepte privind produsul turistic hotelier 5
1.2. Poziţionarea serviciului 8
1.3.Funcţiile hotelurilor 11
1.4. Piaţa serviciilor hoteliere 12
Trăsăturile serviciilor hoteliere 13
1.5 Calitatea ofertei de servicii – alternativă strategică în politica de
produs 14
1.6. Înnoirea şi diversificarea ofertei de servicii 16
1.6.1. Crearea de noi produse turistice 17
1.6.2. Diversificarea ofertei de servicii 20
CAPITOLUL II 22
PARTICULARITĂŢI ALE POLITICII DE PREŢ ÎN DOMENIUL HOTELIER 22
2.1. Conţinutul politicii de preţ în turism 22
2.1.1 Importanţa serviciilor hoteliere în stabilirea politicii de preţ
25
2.2. Rolul preţului în elaborarea strategiilor de marketing în servicii
29
2.2.1. Tarifele de cazare 32
2.3.Strategii de preţuri şi tarife în domeniu turismului 38
2.3.1. Factorii de fundamentare a preţurilor 38
2.3.2. Strategii de preţ 41
CAPITOLUL III 44
DISTRIBUŢIA ÎN TURISM 44
3.1.Rolul şi funcţiile distribuţiei 44
3.2.Canalele şi reţelele de distribuţie în domeniul serviciilor 48
3.2.1.Canalele directe de distribuţie 50
3.2.2.Canalele indirecte de distribuţie 52
3.3. Sisteme de rezervare 56
3.4. Strategii de distribuţie 60
CAPITOLUL IV 62
PROMOVAREA ÎN TURISM 62
4.1.Obiectivele promovării în turism 62
4.2.Informarea turistică 64
4.3. Relaţiile publice 66
4.4.Publicitatea în turism 68
CAPITOLUL V 72
STUDIUL DE CAZ PRIVIND ACTIVITATEA DE MARKETING LA HOTEL GLORIA 72
5.1.Date de identificare a agentului economic: Hotel Gloria 72
5.2. Prezentarea Hotelului Gloria 72
5.3. Direcţia de evoluţie a Hotelului Gloria 75
5.4.Mixul de marketing al Hotelului Gloria 77
5.4.1 Serviciile oferite de către Hotelul Gloria 77
5.4.2 Analiza preţului 81
5.4.3 Politica de distribuţie practicată de Hotelul Gloria 82
5.4.4.Politica de promovare a Hotelului Gloria 83
5.5.Clienţii 84
5.6.Analiza concurenţei 88
5.7. Piaţa actuală şi activitatea de marketing a Hotelului Gloria 90
CAPITOLUL VI 98
Concluzii 98
Bibliografie 105