Markeri ai Consumului de Droguri in Saliva

Lucrarea de faţă îsi propune să abordeze un subiect de actualitate în România – determinarea consumului de droguri în rândul tinerilor, dar spre deosebire de cercetările efectuate până acum, aceasta se axează, în principal, pe folosirea salivei ca modalitate noninvazivă de diagnostic.
În prezent, tentaţia drogurilor înregistrează un trend ascendent, în special în rândul adolescenţilor, iar tendinţa de scădere a vârstei la care tinerii încep să consume stupefiante este alarmantă şi greu de controlat şi combătut.
O reflecţie asupra informaţiilor disponibile la ora actuală, arată că poliabuzul de droguri şi medicamente influenţează în mod nefavorabil elaborarea unui diagnostic de certitudine şi a unui plan de tratament corect pentru patologii variate, inclusiv cele din sfera oro- maxilo- facială.
Prezenta lucrare lansează semnale de alarmă tuturor consumatorilor de aşa–zise „droguri tolerate” legal – alcool, tutun şi cafeină – ale căror efecte nocive asupra întregului organism, deşi bine cunoscute, nu duc la micşorarea în mod evident a consumului şi dependentei.
Riscul pe care îl implică utilizarea drogurilor a fost accentuat într-o manieră spectaculoasă de propagarea infecţiei cu HIV pentru cei care îşi administrează droguri prin injectare şi împart între ei acele şi seringile contaminate.
Drogurile de diverse tipuri au fost consumate dintotdeauna de adulţi. Însă de câteva decenii folosirea lor este asociată cu negativismul tinerilor care se răzvrătesc împotriva ordinii stabilite şi sunt în căutare de experienţe "exotice". Deşi aceste fenomene implică în general un număr relativ restrâns de persoane sau anumite zone geografice, de semnalat este faptul că vârsta medie a toxicomanilor a scăzut, iar politoxicomania a devenit obişnuinţă.
Gradul de noutate al temei alese, este reprezentat de cercetările în curs de desfăşurare, care au ca scop definitivarea aplicaţiilor diagnostice şi terapeutice ale salivei.