PANENCEFALITA SCLEROZANTA SUBACUTA LA COPIL

    Indreptandu-ne privirea asupra patologiei neurologice a copilului, atentia noastra a fost retinuta de tabloul aparte si de evolutia trista a afectiunii cunoscute sub denumirea de „panencefalita sclerozanta subacuta”, cel mai adesea amintita cu acronimul „PESS”.
         Particularitatile interesante ale bolii tin de modalitatile diferite prin care aceasta poate debuta si evolua, avand adesea manifestari clinice care pot incadra afectiunea in alte sfere medicale decat neuropediatria. In acest sens aducem in discutie faptul ca au fost raportate cazuri in care pacientii au primit initial asistenta in serviciile de psihiatrie, datorita aparitiei unor tulburari de comportament sau de afectivitate care au indus medicii in eroare, orientandu-i spre alte deficiente, ridicand insa in final problema mentinerii unui grad de alerta si de suspiciune in conditii similare pentru patologii mult mai grave, cu substrat organic.
         Tabloul clinic captiveaza atentia medicului prin elementele relativ caracteristice si constante, adesea grave (prin punerea in pericol a vietii), care se completeaza cu anumite variatii individuale. Cronologia particulara a instalarii si progresiunii manifestarilor clinice pentru copiii cu diferite forme de boala contribuie deasemenea la creionarea acestei afectiuni speciale din patologia neuropediatrica.
         Studiind etiopatogenia si patologia afectiunii in vederea intelegerii si a unei abordari cat mai eficiente din punct de vedere al diagnosticului, tratamentului si ingrijiilor de care trebuie sa beneficieze copiii cu aceasta problema, s-a observat o serie de dificultati in clarificarea anumitor aspecte, care tin si de progresele cercetarii stiintifice intreprinse pana la momentul actual in aceasta patologie. Astfel, mai important decat faptul ca etiologia, mecanismele etiopatogenice si influentele factorilor de risc asupra dezvoltarii bolii nu sunt complet descifrate, este faptul ca pana in prezent nu a fost identificat inca un tratament care sa impiedice evolutia acestei afectiuni catre decesul inexorabil si inerent.
         Ceea ce se cunoaste insa este faptul ca PESS apare ca urmare a evolutiei complicate a unei infectii cu virusul rujeolic, implicat in mod direct in patologie. Faptul are o semnificatie majora, intrucat reprezinta un punct cheie in prevenirea aparitiei acestei boli neurodegenerative cu manifestari si final dramatice. Adresandu-ne profilaxiei infectiei rujeolice, supraveghindu-i in mod special pe copii, carora, se pare, afectiunea le este caracteristica, prevenim aparitia acestei complicatii neurologice deosebit de grave a unei boli eruptive comune primei perioade din viata.
         La prima vedere solutia pentru a impiedica imbolnavirea copiilor cu aceasta afectiune fatala pare clara si simpla, ea constand de fapt din prevenirea dobandirii infectiei rujeolice prin vaccinarea eficienta si in timp optim inainte de o eventuala expunere fata de persoane contagioase, pentru a putea dobandi activ imunitate si protectie atat impotriva bolii eruptive a copilariei, cat si a complicatiilor sale, precoce si tardive.
         Analizand insa rezultatele si modul de implementare si desfasurare al programelor  de vaccinare la nivel national, remarcam ca si in Romania exista inca dificultati in aplicarea strategiei globale a Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a partenerilor sai pentru prevenirea si eradicarea anumitor boli care afecteaza categorii speciale de populatie – respectiv copiii.
         In cele ce urmeaza incercam sa va prezentam intr-o maniera cat mai cuprinzatoare aspectele care fac posibila ințelegerea panencefalitei sclerozante subacute la copil, urmarind sublinierea unor caracteristici și idei pe care ar trebui sa le cunoasca inclusiv medicii din alte specialitați decat cea de neuropediatrie.