CUPRINS
Introducere
CAPITOLUL I
Importanta laptelui in alimentaţia omului
1.1. Laptele - factor de
sanogeneza............................………….. 6
1.1.1. Rolul proteinelor, glucidelor si
lipidelor...…………… 7
1.1.2. Rolul sărurilor minerale si al
vitaminelor..…………... 9
1.1.3. Laptele aliment si
medicament................…………… 10
1.2. Laptele - factor de
patogeneza............................…………… 11
1.2.1. Poluarea bacteriologica a
laptelui.............………….. 12
1.2.2. Poluarea chimica a
laptelui........................…………. 13
1.2.3. Masuri de prevenire si combatere a poluării
chimice.15
1.2.4. Poluarea radioactiva a
laptelui..........................……..16
CAPITOLUL II
Controlul laptelui de consum
2.1. Puncte de vedere actuale asupra conceptului
calitativ.......................................................
........................………..17
2.1.1. Definirea si analiza conceptului
calitativ............................................................
...……………………18
2.1.2. Strategii utilizate in tarile CEE pentru imbunatatirea
calitatii laptelui la
producător......................…………………………………..20
2.2. Aplicarea metodei HACCP in industria
laptelui.............................................................
..…………………….25
2.3. Componentele laptelui si caracteristicile
acestora.............................................................
…………………….34
2.3.1. Substanţele
azotoase........................................................
....................….34
2.3.2.
Lipidele........................................................
...........….36
2.3.3.
Lactoza.........................................................
...............38
2.3.4. Substanţele
minerale........................................................
.....................….38
2.3.5.
Vitaminele......................................................
................39
2.4. Analizele fizico-chimice ale controlului calitatii
laptelui…………40
2.4.1. Recoltarea probelor pentru
analiza.........................................................
.........................….40
2.4.2. Aprecierea organoleptica a laptelui crud
integral........................................................
............……………41
2.4.2.1. Determinări fizico-
chimice...................................................
..........................42
2.4.2.2. Aprecieri asupra lipidelor din
lapte.....................................................
............................44
2.4.2.3. Determinarea cantitatii de
grăsime...................................................
.........................47
2.5. Controlul calitatii laptelui prin analize
bacteriologice……………49
2.5.1. Metode bacteriologice pentru controlul calitatii
laptelui........................................................
.......………………..50
2.5.1.1. Recoltarea, ambalarea si pregătirea probelor in
vederea examenului bacteorologic....…………………….50
2.5.1.2. Determinarea numărului total de germeni aerobi
mezofili (NTGMA)...............................……………………50
2.5.1.3. Determinarea automata a numărului de bacterii
din lapte cu aparatura Bactro-Scan 8000 S………………….52
2.5.2. Determinarea numărului de bacterii coliforme (NBC) si a
speciei E. COLI............................………………………………..53
2.5.3. Determinarea germenilor din genul
Salmonella......................................................
..............………..55
CAPITOLUL III
Falsificarea laptelui
3.1. Falsificarea laptelui prin adaos de
apa..................................................................
................................….58
3.2. Falsificarea laptelui prin extragerea parţiala a
grăsimilor...........................................................
..........………………..60
3. Falsificarea laptelui cu diferite substanţe adăugate in scopul
corectării
densitatii..............................……………………………………….61
4. Falsificarea laptelui cu
uree............................................................
................................62
3.5. Falsificarea laptelui cu
fosfaţi..............................................................
......................................63
3.6. Falsificarea laptelui cu compuşi ai
calciului............................................................
.............................…….64
3.7. Falsificarea laptelui cu
neutralizanţi........................................................
...................................66
3.8. Falsificarea laptelui cu
conservanţi..........................................................
..................................67
CAPITOLUL IV
STUDIU PROPRIU
Condiţii de colectare la prelucrarea de la ferma si depistarea
falsurilor
4.1. Descrierea fermei de vaci de lapte proprii care produce lapte
ecologic
certificat..............................………………………………………………..68
4.2. Tratamentul primat al laptelui in ferma de creştere si
exploatare a
vacilor..............................................………………………………………6
9
4.2.1. Filtrarea, răcirea si păstrarea laptelui in
ferma...........................................................
.................…………..70
4.2.2. Lăptăria de
ferma...........................................................
............................…..72
4.2.3. Transportul laptelui din ferma la
beneficiar......................................................
...........................…..73
4.3. Masuri pentru obţinerea unui lapte igienic si
ecologic.............................................................
...................……………74
4.3.1. Exigente tehnologice de igiena in fermele ce produc
lapte igienic si
ecologic........................……………………………………74
4.3.2. Aprecierea laptelui sub raportul calitatii sale
igienice........................................................
..........………………..80
4.3.2.1. Aprecierea impuritatilor din
lapte.....................................................
............................….80
4.3.2.2. Aprecierea gradului de prospeţime a
laptelui..................................................
..............……………81
4.3.2.3. De terminarea
clorurilor................................................
...........................….84
4.3.2.4. Stabilirea indicelui clor-
lactoza...................................................
...........................…85
4.3.2.5. Aprecieri indirecte asupra numărului de germeni
din
lapte..........................................……………………………
…85
4.3.2.6. Numărarea celulelor somatice din
lapte.....................................................
....................……….88
4.4. Legislaţia privind condiţiile generale de igiena in
exploataţiile de animale producătoare de
lapte........………………………………………90
4.4.1. Norma sanitara veterinara privind condiţiile generale
de igiena in exploataţiile de animale producătoare de
lapte…………………90
4.4.2. Condiţii generale de igiena aplicabile in exploataţiile
de animale producătoare de lapte........…………………………………91
4.4.3. Hotărârea de guvern nr. 917 pentru aprobarea normelor
metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenta a
Guvernului nr. 34/2000, privind produsele agroalimentare
ecologice…………93
CAPITOLUL V
REZULTATE SI COMENTARII, CONCLUZII SI PROBE………………..107
BIBLIOGRAFIE …………………………………………………………. .111
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu