Cuprins
INTRODUCERE.................................................................
.............................. 3
Capitolul 1.
NECESITATEA ACTIVITĂŢII DE MARKETING ÎN
PRODUCEREA ŞI COMERCIALIZAREA LAPTELUI ŞI
PRODUSELOR DIN
LAPTE.......................................................................
... 4
1.1. IMPORTANŢA ECONOMICĂ Şl SOCIALĂ .
A CREŞTERII
BOVINELOR...................................................... 4
1.2. SITUAŢIA ACTUALĂ A CREŞTERII BOVINELOR
ÎN
ROMÂNIA................................................................
................ 5
1.3. SITUAŢIA ACTUALĂ A EFECTIVELOR DE BOVINE
PE PLAN
MONDIAL....................................................................
8
1.4. SITUAŢIA PRODUCŢIEI DE LAPTE PE PLAN
MONDIAL Şl ÎN
ROMÂNIA.......................................................
9
1.5. SITlUŢIA EFECTIVELOR DE TAURINE Şl A
PRODUCŢIEI MEDII DE LAPTE ÎN ŢĂRILE UNIUNII
EUROPENE...............................................................
.................... 11
1.6. SITUAŢIA PRODUCŢIEI DE CARNE PE PLAN MONDIAL 12
1.7. CALITATEA
LAPTELUI.............................................................
12
1.7.1.Factorii care influenţeaza cantitatea si calitatea
laptelui..... 13
1.7.2. Proprietăţile fizice şi chimice ale
laptelui.............................. 14
1.7.3.Compoziţia chimică a laptelui. Controlul
calităţii laptelui... 14
1.7.4. Sistemele de control prin
HACCP.......................................... 15
1.8. ROLUL COMPARTIMENTULUI DE MARKETING
ÎN EFICIENTIZAREA ACTIVITĂŢII DE
COMERCIAIZARE A LAPTELUI ŞI A PRODUSELOR
DIN
LAPTE..................................................................
.................. 18
Capitolul 2
LAPTELE ROMÂNESC ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ..............................
21
2.1. MICUL FERMIER ROMÂN PE DRUMUL INTEGRĂRII
ÎN UNIUNEA
EUROPEANĂ.......................................................
21
2.2. LOCUL ŞI ROLUL EXPLOATAŢIEI AGRICOLE
INDIVIDUALE............................................................
.................. 22
2.3. EXPLOATAŢIA AGRICOLĂ INDIVIDUALĂ CU
PROFIL ÎN PRODUCŢIA DE
LAPTE....................................... 24
2.4. TIPOLOGIA EXPLOATAŢIILOR AGRICOLE INDIVIDUALE 30
2.5. POLITICI AGRICOLE DE SUSŢINER5E A MICULUI
FERMIER PRODUCĂTOR DE
LAPTE..................................... 31
2.6. NECESITATEA RESTRUCTURĂRII EXPLOATAŢIILOR
AGRICOLE
INDIVIDUALE........................................................
33
2.7. IMPLICAŢIILE ALOCĂRII COTEI DE LAPTE LA
PRODUCĂTORII DEN ROMÂNIA
........................................... 35
2.8. SISTEME DE EXPLOATARE INTENSIVĂ A VACILOR
DE
LAPTE..................................................................
.................... 37
2.8.1 Sisteme de întreţinere utilizate în exploatarea vacilor
de lapte.. 37
2.8.2. Întreţinerea legată a vacilor de
lapte............................................ 40
2.8.3. Întreţinerea liberă a vacilor de
lapte............................................ 41
Capitolul 3
FILIERA DE PIAŢĂ A LAPTELUI ŞI DERIVATELOR
LACTATE LA S.C. EMA GAB
S.R.L............................................................ 45
3.1. PRODUCŢIA ŞI SISTEMELE DE VALORIFICARE
A LAPTELUI ŞI PRODUSELOR LACTATE
.......................... 45
3.2. PIAŢA LAPTELUI ŞI CARACTERISTICILE ACESTUIA.... 47
3.2.1. Caracteristicile
pieţei.............................................................. 47
3.2.2. Oferta şi cerera de lapte şi derivate
lactate.......................... 48
3.2.3. Sistemul de preţuri la produsul
lapte.................................... 49
3.3. FILIERA LAPTELUI ŞI A PRODUSELOR DERIVATE........ 50
3.3.1. Particularităţi ale
filierei........................................................ 50
3.3.2. Recepţionarea
laptelui...........................................................
53
3.3.3. Colectarea
laptelui.................................................................
54
3.3.4. Distribuirea
laptelui...............................................................
57
3.3.5. Procesarea
laptelui................................................................
. 57
3.3.6. Distribuţia existentă în cadrul filierei lapte şi
produse
lactate de
gros...............................................................
......... 58
3.3.7. Comercializarea en detail al laptelui şi
derivatelor lactate 59
3.4. Caracteristicile filierei laptelui şi produselor lactate
din România.. 63
Capitolul 4.
ANALIZA EFICIENŢEI ECONOMICE ÎN CREŞTEREA
TAURINELOR PENTRU LAPTE LA S.C. EMA GAB S.R.L.
–ÎN DINAMICĂ PE PERIOADA 2004-
2006................................................. 75
4.1. PREZENTAREA
UNITĂŢII........................................................ 75
4.2. ANALIZA RENTABILITĂŢII ACTIVITĂŢII
DESFĂŞURATE LA FERMA DE BOVINE A
S.C. EMA GAB S.R.L.
.................................................................
.. 79
4.2.1. Analiza efectivelor de
animale............................................... 79
4.2.2. Analiza indicatorilor de
reproducţie..................................... 80
4.3. ANALIZA PRODUCŢIEI DE
LAPTE........................................ 81
4.4. ANALIZA REZULTATELOR
ECONOMICO–FINANCIARE REALIZATE LA FERMA DE
BOVINE A S.C. EMA GAB S.R.L. ÎN PERIOADA 2004 – 2006...
82
4.5. ANALIZA INDICATORILOR DE EFICIENŢĂ
ECONOMICĂ CE CARACTERIZEAZĂ ACTIVITATEA
DE PRODUCŢIE DESFĂŞURATĂ LA FERMA DE BOVINE
A S.C. EMA GAB S.R.L.
...............................................................
83
5. CONCLUZII ŞI PROPUNERI DE ÎMBUNĂTĂŢIRE A ACTIVITĂŢII DE MARKETING
LA S.C.’’EMA GAB’’ S.R.L.
BIBLIOGRAFIE
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu