1 CUPRINS
CAP.I. PREZENTAREA CULTURII MĂRULUI............................5
1.1.Importanţa culturii
mărului..............................................................
...............5
1.2 Scurt istoric al pomiculturii în ţara
noastră.....................................................6
1.3. Situaţia culturii mărului pe plan mondial şi
naţional…………………….....7
1.3.1. Situaţia culturii mărului pe plan mondial……………………
.…...7
1.3.2. Situaţia culturii mărului în România……………………………….8
1.3.3. Situaţia culturii mărului în judeţul
Iaşi……………………..….…11
1.4. Tendinţe şi orientări în cultura mărului……………………………...… ....11
CAP.II. PARTICULARITĂŢILE BIOLOGICE ŞI TEHNOLOGICE ALE CULTURII DE
MĂR..................................................................
....................… .14
2.1 Particularităţile
biologice............................................................
...................14
2.1.1 Evoluţia sortimentului pe plan mondial……………………..…… .14
2.1.2 Evoluţia sortimentului în România………………………………. .17
2.1.3 Specii care au contribuit la formarea soiurilor şi
potaltoilor............20
2.1.4 Portaltoii mărului………………………………………………… .21
2.1.5 Particularităţile de creştere şi fructificare ale
mărului………… .....22
2.1.6. Cerinţele mărului faţă de factorii de vegetaţie…………………
...26
2.1.6.1 Cerinţele mărului faţă de lumină……………………..… ..26
2.1.6.2 Cerinţele mărului faţă de căldură…………………………27
2.1.6.3 Cerinţele mărului faţă de apă…………..……………… ...27
2.1.6.4 Cerinţele mărului faţă de factorii edafici şi
expoziţia terenului…………………………………………………………………………...28
2.2 Particularităţi
tehnologice..........................................................
....................28
2.2.1. Specificul producerii materialului săditor………………………...28
2.2.2 Specificul înfiinţării plantaţiilor de măr………………………….
.29
2.2.3 Specificul întreţinerii planaţiilor de
măr..........................................29
2.2.3.1 Conducerea pomilor tineri……………………...………..
29
2.2.3.2 Tăierile de fructificare……………………………………30
2.2.3.3 Întreţinerea solului………………………………………. 33
2.2.3.4 Fertilizarea plantaţiilor de măr…………………………...33
2.2.3.5 Irigarea plantaţiilor de măr……………………………….34
2.2.3.6 Normarea încărcăturii de rod……………………………..35
2.2.3.7 Combaterea bolilor şi dăunătorilor……………………….36
2.2.3.8 Particularităţile maturării şi recoltării
merelor……………36
CAP.III. Prezentarea Statiunii Didactice Experimentale
“V.
Adamachi”............................................................
......................................38
3.1.Istoric şi perspective………………………………………………….…….38
3.2.Aşezarea geografică a Statiunii Didactice „V. ADAMACHI” din
cadrul
Universităţii de Ştiinţe Agricole şi de Medicină Veterinară
Iaşi............................................................
.....................................................39
3.3. Studiul geologic şi hidrologic………………………………………….…..42
3.4. Studiul solului şi eroziunea………………………………………………...42
3.5. Studiul vegetaţiei…………………………………………… . ……….…..44
3.6. Analiza factorilor climatici……………………………………………….45
3.6.1. Regimul termic……………………………………………………45
3.6.2 Regimul pluviometric………………………………… ..………...46
3.6.3 Umiditatea relativă a aerului……………………….. …………….53
3.6.4. Regimul eolian………………………………………… ..……….53
3.6.5 Nebulozitatea şi durata de strălucire a soarelu…………..
………..54
3.6.6. Accidentele climatice…………………………………… .………54
3.6.7. Concluzii asupra factorilor pedoclimatici
privind favorabilitatea pentru cultura mărului……………………………………...……………
.………55
3.7 Organizarea unităţii………………………………………………. ……….57
CAP.IV. MATERIALUL ŞI METODA DE CERCETARE……..…… .……59
4.1 Organizarea experienţei şi aspecte luate în studiu în
vederea precizării caracteristicilor de creştere şi
fructificare……………………………………. …..59
4.2 Descrierea soiurilor luate în studiu………………………………………....61
4.3. Tehnologia cultivării mărului la Staţiunea Didactică „V.
Adamachi” Iaşi...73
4.3.1 Tehnologia de înfiinţare a plataţiei…………………………………73
4.3.2 Specificul întreţinerii colecţiei pomologice………………………
.73
CAP.V. REZULTATE OBŢINUTE ŞI INTERPRETAREA LOR………. .78
5.1 Influenţa soiului asupra particularităţilor biometrice
ale pomilor.......78
5.1.1 Infuenţa soiului asupra înălţimii pomilor……………………… .…78
5.1.2 Infuenţa soiului asupra vigorii pomilor exprimată prin
suprafaţa secţiunii trunchiului
..............................................................
...................80
5.1.3 Influenţa soiului asupra diametrului coroanei pe
lungime şi
pe lăţime
................................................................
...........................82
5.2 Influenţa soiului asupra particularităţilor de fructificare
…….……………90
5.2.1. Numărul creşterilor
anuale..............................................................9
0
5.2.2. Lungimea medie a creşterii
anuale..................................................92
5.2.3. Lungimea totală a creşterilor anuale
...............................................94
5.2.4. Numărul de
pinteni..............................................................
............96
5.2.5. Numărul de
smicele..............................................................
...........98
5.2.6. Numărul de
nuieluşe.............................................................
.........100
5.2.7. Numărul de
ţepuşe...............................................................
..........102
5.2.8. studiul desfăşurării fenofazelor organelor
vegetative şi de
fructificare.........................................................
............................106
5.3 Producţia de
fructe...............................................................
.......................112
CAP.I. Concluzii şi
recomandări.......................................................114
Bibliografie.........................................................
.................................115
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu