CUPRINS
Partea I
METABOLIŢI SECUNDARI CU PROPRIETĂŢI TINCTORIALE
Introducere
CAP. 1. CULOAREA CA FENOMEN SUBIECTIV
1.1 Vederea; senzaţia de lumină
1.2 Vederea cromatică
1.3 Culoarea ca fenomen subiectiv din punct de vedere fizico – chimic
CAP. 2. Coloranţi naturali
2.1. Coloranţi – definiţie, clasificare
2.2. Localizarea coloranţilor în organisme vegetale şi/sau animale
2.3. Carotenoide
2.3.1. Carotine
2.3.2. Xantofile
2.3.3. Oxizi din grupa carotinoidelor
2.3.4. Cetonele din grupa carotinoidelor
2.3.5. Acizi din grupa carotinoidelor
2.3.6. Izomeria cis – trans la carotinoide
2.4. Flavonoide.
2.4.1. Generalităţi. Biosinteza flavonoidelor
2.4.2. Clasificarea flavonoidelor
2.4.3. Relaţia structură chimică - proprietăţi tinctoriale
2.4.4. Rolul fiziologic al flavonozidelor
2.4.5. Acţiune farmacodinamică şi întrebuinţări
2.5. Coloranţi chinonici
2.6. Coloranţi antrachinonici
2.6.1. Coloranţi antrachinonici izolaţi din plante
2.6.2. Coloranţi antrachinonici izolaţi din insecte
2.6.3. Coloranţi antrachinonici izolaţi din fungi
2.6.4. Derivaţi chinonici utilizaţi drept coloranţi alimentari,
de uz farmaceutic şi cosmetic
2.7. Betaine
2.8. Coloranţi indolici
2.9. Coloranţi azinici
2.10. Pigmenţi sidefaţi
2.11. Arome colorante din plante
CAP. 4 TEHNICI DE OBŢINERE A METABOLIŢILOR
SECUNDARI CU PROPRIETĂŢI TINCTORIALE
4.1. Metode de obţinere a carotenoidelor
4.2. Metode de obţinere a flavonozidelor
4.3. Metode de obţinere a derivaţilor chinonici
4.4. Metode de obtinere a antocianaţilor
4.5. Metode de obţinere a taninurilor catechice
CAP. 5 CONTROLUL CALITĂŢII PRODUSELOR VEGETALE ŞI A
COLORANŢILOR NATURALI - ASPECTE TOXICOLOGICE
incomplet