Oenologie

Legenda vinului pag. 3
1. Introducere
1.1. Caracteristicile viticulturii şi vinificaţiei din România .pag. 4
1.2. Soiurile de struguri pentru vin şi arealele lor de cultură pag. 4
1.3. Zonarea soiurilor de viţă de vie cultivate în România .pag. 9
1.4. Stabilirea arealelor delimitate de producere a vinurilor
DOC şi DOCC .pag. 10
2. Strugurii. Materie primă
2.1. Părţile componente ale strugurilor pag. 12
2.2. Compoziţia chimică a strugurilor pag. 14
3. Vinuri româneşti
3.1. Caracterizarea vinurilor româneşti .pag. 17
3.2. Clasificarea vinurilor româneşti pag. 17
3.2.1. Vinuri de masă .pag. 19
3.2.2. Vinuri de calitate .pag. 19
3.2.3. Vinuri speciale .pag. 20
4. Tehnologia prelucrării strugurilor şi obţinerea mustului
4.1. Organizarea liniilor tehnologice de prelucrare a strugurilor .pag. 24
4.1.1. Liniile tehnologice pentru prelucrarea strugurilor albi pag. 24
4.1.2. Liniile tehnologice pentru prelucrarea strugurilor roşii .pag. 24
4.2. Zdrobirea şi desciorchinarea strugurilor pag. 25
5. Fermentaţia alcoolică a vinului
5.1. Fazele de desfăşurare a fermentaţiei alcoolice .pag. 26
6. Tehnologia de vinificaţie
6.1. Producerea vinurilor albe seci de consum current pag. 27
6.2. Producerea vinurilor albe seci de calitate .pag. 28
6.3. Producerea vinurilor albe cu zahar rezidual
(demiseci, demidulci si dulci) .pag. 28
6.4. Producerea vinurilor roşii de consum current .pag. 29
6.5. Producerea vinurilor roşii seci de calitate superioara şi DOC .pag. 30
6.6. Principalele caracteristici ale vinurilor roze pag. 31
6.7. Producerea vinurilor roze seci .pag. 31
7. Îmbutelierea vinurilor
7.1. Materiale folosite la îmbuteliere .pag. 32
8. Tehnologia binurilor speciale
8.1. Tehnologia vinurilor spumoase pag. 36
8.2. Tehnologia vinurilor aromate pag. 37
Bibliografie .pag. 38