Cuprins
PARTEA I – CERCETARE
OBTINEREA UNUI COLORANT ALIMENTAR
DIN SFECLA ROSIE (BETA VULGARIS) PRIN EXTRACTIE CU SOLVENTI
1.1.Introducere
1.2. Colorantul rosu din sfecla rosie
1.2.1. Structura chimica a betalainelor
1.2.2. Proprietati
1.2.2.1. Factorii ce afecteaza stabilitatea betaninelor
1.2.2.1.1. Efectul pH-ului
1.2.2.1.2. Efectul temperaturii [2]
1.2.2.1.3. Influenta luminii si/sau aerului asupra culorii [2]
1.2.2.1.4. Efectul activitatii apei [6]
1.2.2.1.5. Efectul radiatiilor asupra stabilitatii betalainelor [7]
1.2.3.Tehnologia de obtinere
1.2.3.1. Obtinerea sucului de sfecla [8]
1.2.3.2. Obtinerea betalainelor prin extractie cu solventi
1.2.4. Purificarea produsului brut
1.2.5. Domenii de utilizare
1.3. Extractia lichid – solid [16]
1.3.1. Principii fundamentale in extractia lichid – solid
1.3.2. Factorii specifici extractiei lichid – solid
PARTEA a II - a - PROIECTARE
1. Tema de proiectare
2.2. Date de literatura privind fabricarea acidului lactic; alegerea
procedeului
2.2.1. Istoric
2.2.2. Proprietati fizice
2.2.3. Proprietati chimice
2.2.4. Metode de obtinere a acidul lactic la nivel industrtial
2.2.4.1. Pe cale chimica
2.2.4.2. Pe cale fermentativa
2.2.5. Obtinerea acidului lactic prin fermentatia lactica
2.2.5.1. Fermenti lactici
2.2.5.2. Mecanismul chimic al fermentatiei lactice
2.2.5.3. Biochimismul fermentatiei lactice
2.2.5.4. Aplicatiile fermentatiei lactice
2.2.6. Utilizarea acidului lactic
2.3. Descrierea procesului tehnologic pe faze de fabricatie
2.3.1. Prepararea si sterilizarea substratului
2.3.2. Racirea substratului
2.3.3. Fermentarea
2.3.4. Decantarea si filtrarea
2.3.5. Concentrarea prin evaporare I
2.3.6. Acidularea
2.3.7. Filtrarea II
2.3.8. Concentrarea prin evaporare II
2.3.9. Decolorare si filtrare
2.4. Bilant de materiale
2.4.1. Deducerea productiei de sarja
2.4.1.1. Bilantul timpilor tehnologici
2.4.1.2. Determinarea capacitatii unei sarje
2.4.2. Precalcul
2.4.2.1. Prepararea si sterilizarea substratului
2.4.2.2. Fermentatie si decantare substrat sterilizat
2.4.2.3. Filtrarea stratului dens
2.4.2.4. Concentrarea prin evaporare I
2.4.2.5. Acidularea
2.4.2.6. Filtrare
2.4.2.7. Concentrarea prin evaporare II
2.4.2.8. Decolorare
2.4.2.9. Filtrare
2.4.3. Bilant de materiale pe faze tehnologice
2.5. Bilantul termic al utilajelor de transfer termic
2.5.1. Bilantul termic al instalatiei de sterilizare
2.5.2.Bilantul termic al schimbatorului de caldura
2.5.3. Bilantul termic al evaporatorului I
2.5.4. Bilantul termic al evaporatorului II
2.6. Proiectarea tehnologica a utilajelor principale
2.6.1. Predimensionarea schimbatorului de caldura
2.6.1.1. Verificarea schimbatorului de caldura propus
2.6.1.1.1.Alegerea ecuatiei de transfer termic
2.6.1.1.2. Calculul coeficientului partial de transfer termic, α1, prin
tevi
2.6.1.1.3. Calculul coeficientului partial de transfer termic, α2,
printre tevi
3.6.1.1.4. Calculul coeficientului total de transfer termic
2.6.1.1.5. Calculul fortei motrice
2.6.1.1.6. Determinarea suprafetei de transfer termic
2.6.1.2. Dimensionarea stuturilor schimbatorului de caldura
2.6.1.3. Calculul mecanic sumar al greutatii schimbatorului de caldura
2.6.1.4. Caderea de presiune in rezistente hidraulice locale
2.6.2. Predimensionarea vasului de decolorare a acidului lactic
2.7. Predimensionarea celorlaltor utilaje din instalatie
2.7.1.Predimensionarea vasului de sterilizare
2.7.2. Predimensionarea vasului de fermentare
2.7.3. Predimensionarea vasului de acidulare
2.7.4. Predimensionarea vaselor de dozare
2.7.5. Predimensionarea rezervorului de Ca(OH)2 suspensie 30%
2.7.6. Predimensionarea rezervorului de inocul
2.7.7. Predimensionarea vasului de dozare H2SO4
2.7.8. Predimensionarea vasului de dozare carbune
2.8. Calculul economic
2.8. Protectia muncii,igienizarea instalatiei,prevenirea incendiilor
Bibliografie
Pagini 65