Studiu Comparativ prin Diverse Tehnici Analitice al Proteinelor Laptelui la Diferite Specii

I. STUDIU DE LITERATURĂ
INTRODUCERE
LISTA ABREVIERILOR UTILIZATE ÎN LUCRARE
1.1. Compoziţia chimică generală a laptelui la diverse specii 5
1.2. Compoziţia în proteine a laptelui la diverse specii 6
1.2.1. Principalele proteine prezente în lapte 6
1.2.1.1. Cazeinele 7
1.2.1.2. Proteinele solubile 11
1.2.2. Influenţa polimorfismului genetic asupra compoziţiei în proteine a laptelui la diverse specii 12
1.3. Tehnici utilizate în analiza proteinelor din lapte 16
1.3.1. Proteomica laptelui 16
1.3.2. Metode de dozare a proteinelor 16
1.3.3. Analiza proteinelor prin cromatografie 19
1.3.4. Analiza proteinelor prin electroforeză 20
1.3.5. Analiza aminoacizilor componenîi ai proteinelor din lapte 24
II. CONTRIBUŢII ORIGINALE
2.1. Scopul lucrării 28
2.2. Material şi metode 29
2.2.1. Dozarea proteinelor din lapte 29
2.2.1.1. Dozarea cazeinelor din lapte prin metoda volumetrică 29
2.2.1.2. Îndepărtarea lipidelor din lapte (degresarea laptelui) 30
2.2.1.3. Întocmirea curbei etalon şi dozarea proteinelor prin metoda Bradfort 31
2.2.1.4. Precipitarea cazeinelor şi dozarea proteinelor din lactoser 32
2.2.2. Separarea proteinelor din lapte prin cromatografie HPLC 33
2.2.3. Separarea proteinelor laptelui prin electroforeză 35
2.2.4. Determinarea aminoacizilor constituenţi ai proteinelor din lapte prin metodă gaz-cromatografică 36
2.3. Rezultate şi discuţii 38
2.3.1. Concentraţia proteinelor în lapte 38
2.3.2. Profilul proteinelor laptelui determinat prin cromatografie HPLC 43
2.3.3. Profilul proteinelor laptelui determinat prin electroforeză 47
2.3.4. Conţinutul în aminoacizi al proteinelor laptelui 48
2.4. Concluzii 52
BIBLIOGRAFIE 55