CUPRINS
INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I
DIABETUL ZAHARAT 4
1.1. DEFINIŢIE 4
1.2. CLASIFICAREA DIABETULUI ZAHARAT 4
1.2.1. Clasificarea O.M.S. 1979 4
1.2.2. Clasele cu risc statistic 5
1.3. ETIOPATOGENIE 5
1.4. PATOGENIE 5
1.5. SIMPTOMATOLOGIE 6
1.6. SEMNE 7
1.7. DIAGNOSTIC 7
1.7.1. Examinări utile diagnosticului diabetului zaharat 8
1.7.2. Diagnosticul diferenţial 9
1.8. COMPLICAŢIILE DIABETULUI ZAHARAT 9
1.8.1. Complicaţii acute 9
1.8.2. Complicaţii cronice 10
1.9. TRATAMENTUL DIABETULUI ZAHARAT 11
1.9.1. Regimul alimentar 11
1.9.2. Stabilirea toleranţei la glucoză 13
1.9.3. Complicaţiile insulinoterapiei 15
1.9.4. Tratamentul cu insulină 17
1.9.5. Terapia orală antidiabetică 17
1.9.6. Tratamentul chirurgical la un diabetic 19
CAPITOLUL II
MICROANGIOPATIA DIABETICĂ 25
2.1. GENERALITĂŢI 25
2.2. RETINOPATIA DIABETICĂ 26
2.3. NEUROPATIA DIABETICĂ 28
2.4. AFECTAREA SISTEMULUI NERVOS VEGETATIV 28
2.5. POLIOPATIA MEMBRELOR INFERIOARE 29
2.6. PARODONTOPATIA DIABETICĂ 29
2.7. GANGRENA DIABETICĂ 29
2.8. INFECŢIA URINARĂ 30
CAPITOLUL III
MANIFESTĂRI BUCALE ALE DIABETULUI ZAHARAT 32
3.1. MANIFESTĂRILE BUCALE ALE DIABETULUI ZAHARAT 32
3.2. ATITUDINI SPECIALE ÎN STOMATOLOGIE FAŢĂ DE PACIENTUL DIABETIC 36
CAPITOLUL IV
MATERIAL ŞI METODE 38
4.1. MATERIAL 38
4.2. METODE 38
4.2.1. Metoda de determinare a vâscozităţii sangvine cu vâscozimetrul
Ostwald 38
4.2.2. Examenul parodonţiului marginal 39
CAPITOLUL 5
REZULTATE ŞI DISCUŢII 46
BIBLIOGRAFIE 63