CUPRINS
INTRODUCERE
Capitolul I
Eteri coroană utilizaţi în chimia analitică
1.1 Consideraţii generale
1.2 Tipuri de eteri coroană
1.3. Ion – selectivitatea eterilor coroană
1.4. Eterii coroană ca ioni – transportori în electrozi ion –
selectivi
1.5. Eteri coroană în cromatografia de lichide
Capitolul II
Ciclodextrine şi calixarene utilizate în complexarea unor compuşi
chimici
2.1. Consideraţii generale
2.2. Structura şi proprietăţile ciclodextrinelor
2.3. Câteva aplicaţii ale ciclodextrinelor în procesele de
separare
2.4. Folosirea ciclodextrinelor în separare prin membrane
2.4.1. Membrane lichide cu ciclodextrine
2.4.2. Membrane polimerice conţinând ciclodextrine
pentru separarea izomerilor
2.4.3. Membrane polimerice conţinând ciclodextrină
pentru separarea amestecurilor alcool-apă
2.5. Complexarea aminoacizilor cu calixarene sulfonate
hidrosolubile ca studiu al unui posibil mecanism de recunoaştere a
calixarenelor sulfonate de către proteine
2.6. Incluziunea succesivă a apei, [H3NCH2CH2NH3]2+ şi
[H3NCH2CH2NH2]+ în cavitatea aromatică a calix [4] arenelor p-
sulfonate
2.7. Complexarea L-(-aminoacizilor naturali prin calix [4]
arene solubile în apă
Capitolul III
Complexarea unor compuşi aminici cu receptori macrociclici
3.1. Complexarea unor compuşi aminici cu eteri coroană
3.2 Complexarea aminelor cu criptonzi
3.3 Complexarea aminelor cu calixrene
3.4 Complexarea aminelor cu aza eteri coroană
Capitolul IV
Extracţia cu solvenţi a aminoacizilor folosind liganzi
macrociclici
4.1. Caracteristici generale ale aminoacizilor
4.2. Echilibre de repartiţie în procesul de extracţie
4.3. Raportul de distribuţie al aminoacizilor în sistemul
solvent – apă
4.4. Factorii ce influenţează procesele de extracţie
4.4.1. Influenţa structurii ligandului macrociclic
utilizat ca extractant
4.4.2. Influenţa reapariţiei liganzilor macrociclici
4.4.3. Influenţa cationului în procesul de extracţie
4.4.4. Influenţa anionului în procesul de extracţie
4.4.5. Influenţa solventului
4.4.6. Influenţa pH-ului în extracţia complecşilor
aminoacizilor
4.5. Extracţia şi transportul aminoacizilor prin membrane
lichide
4.5.1 Extracţia şi transportul aminoacizilor sub formă
de complecşi cationici
4.5.1.1. Complecşi ai aminoacizilor cu eteri
coroană
4.5.1.2. Complecşi ai aminoacizilor cu dinonil
naftelen sulfonat (DNNS)
4.5.2. Extracţia şi transportul aminoacizilor sub formă
de complecşi anionici
4.5.2.1. Complecşi metalici ai liganzilor
macrociclici cu aminoacizi
4.5.2.2. Complecşi ai aminoacizilor cu săruri
cuaternare de amoniu
Capitolul V
Partea experimentală
5.1 Consideraţii generale
5.2. Aparatură şi reactivi
5.3. Influenţa pH-ului asupra extracţiei complecşilor
aminoacizilor cu liganzi macrociclici
5.4.2. Determinarea constantei de extracţie
5.5. Transportul aminoacizilor derivatizaţi prin membrane
lichide
5.6. Concluzii
Bibliografie
58 pagini