INTRODUCERE 3
Capitolul I 6
Eteri coroană utilizaţi în chimia analitică 6
1.1 Consideraţii generale 6
1.2 Tipuri de eteri coroană 8
1.3. Ion – selectivitatea eterilor coroană 9
1.4. Eterii coroană ca ioni – transportori în electrozi ion –
selectivi 11
1.5. Eteri coroană în cromatografia de lichide 14
Capitolul II 15
Ciclodextrine şi calixarene utilizate în complexarea unor compuşi chimici
15
2.1. Consideraţii generale 15
2.2. Structura şi proprietăţile ciclodextrinelor 17
2.3. Câteva aplicaţii ale ciclodextrinelor în procesele de separare
19
2.4. Folosirea ciclodextrinelor în separare prin membrane 21
2.4.1. Membrane lichide cu ciclodextrine 21
2.4.2. Membrane polimerice conţinând ciclodextrine pentru
separarea izomerilor 22
2.4.3. Membrane polimerice conţinând ciclodextrină pentru
separarea amestecurilor alcool-apă 24
2.5. Complexarea aminoacizilor cu calixarene sulfonate hidrosolubile
ca studiu al unui posibil mecanism de recunoaştere a calixarenelor
sulfonate de către proteine 26
2.6. Incluziunea succesivă a apei, [H3NCH2CH2NH3]2+ şi [H3NCH2CH2NH2]+
în cavitatea aromatică a calix [4] arenelor p-sulfonate 29
2.7. Complexarea L-α-aminoacizilor naturali prin calix [4] arene
solubile în apă 32
Capitolul III 34
Complexarea unor compuşi aminici cu receptori macrociclici 34
3.1. Complexarea unor compuşi aminici cu eteri coroană 35
3.2 Complexarea aminelor cu criptanzi 41
3.3 Complexarea aminelor cu calixarene 42
3.4 Complexarea aminelor cu aza eteri coroană 45
Capitolul IV 47
Extracţia cu solvenţi a aminoacizilor folosind liganzi macrociclici 47
4.1. Caracteristici generale ale aminoacizilor 47
4.2. Echilibre de repartiţie în procesul de extracţie 53
4.3. Raportul de distribuţie al aminoacizilor în sistemul solvent –
apă 55
4.4. Factorii ce influenţează procesele de extracţie 57
4.4.1. Influenţa structurii ligandului macrociclic utilizat ca
extractant 57
4.4.2. Influenţa reapariţiei liganzilor macrociclici 58
4.4.3. Influenţa cationului în procesul de extracţie 59
4.4.4. Influenţa anionului în procesul de extracţie 61
4.4.5. Influenţa solventului 61
4.4.6. Influenţa pH-ului în extracţia complecşilor aminoacizilor
62
4.5. Extracţia şi transportul aminoacizilor prin membrane lichide 62
4.5.1 Extracţia şi transportul aminoacizilor sub formă de
complecşi cationici 62
4.5.1.1. Complecşi ai aminoacizilor cu eteri coroană 63
4.5.1.2. Complecşi ai aminoacizilor cu dinonil naftelen
sulfonat (DNNS) 64
4.5.2. Extracţia şi transportul aminoacizilor sub formă de
complecşi anionici 65
4.5.2.1. Complecşi metalici ai liganzilor macrociclici cu
aminoacizi 65
4.5.2.2. Complecşi ai aminoacizilor cu săruri cuaternare de
amoniu 66
Capitolul V 71
Partea experimentală 71
5.1 Consideraţii generale 71
5.2. Aparatură şi reactivi 73
5.3. Influenţa pH-ului asupra extracţiei complecşilor aminoacizilor cu
liganzi macrociclici 73
5.4.2. Determinarea constantei de extracţie 75
5.5. Transportul aminoacizilor derivatizaţi prin membrane lichide 77
5.6. Concluzii 78
Bibliografie 80