INTRODUCERE 3
Capitolul I 5
Eteri coroană utilizaţi în chimia analitică 5
1.1 Consideraţii generale 5
1.2 Tipuri de eteri coroană 6
1.3. Ion – selectivitatea eterilor coroană 7
1.4. Eterii coroană ca ioni – transportori în electrozi ion –
selectivi 8
1.5. Eteri coroană în cromatografia de lichide 10
Capitolul II 12
Ciclodextrine şi calixarene utilizate în complexarea unor compuşi chimici
12
2.1. Consideraţii generale 12
2.2. Structura şi proprietăţile ciclodextrinelor 13
2.3. Câteva aplicaţii ale ciclodextrinelor în procesele de separare
15
2.4. Folosirea ciclodextrinelor în separare prin membrane 16
2.4.1. Membrane lichide cu ciclodextrine 16
2.4.2. Membrane polimerice conţinând ciclodextrine pentru
separarea izomerilor 17
2.4.3. Membrane polimerice conţinând ciclodextrină pentru
separarea amestecurilor alcool-apă 18
2.5. Complexarea aminoacizilor cu calixarene sulfonate hidrosolubile
ca studiu al unui posibil mecanism de recunoaştere a calixarenelor
sulfonate de către proteine 20
2.6. Incluziunea succesivă a apei, [H3NCH2CH2NH3]2+ şi [H3NCH2CH2NH2]+
în cavitatea aromatică a calix [4] arenelor p-sulfonate 21
2.7. Complexarea L-α-aminoacizilor naturali prin calix [4] arene
solubile în apă 23
Capitolul III 25
Complexarea unor compuşi aminici cu receptori macrociclici 25
3.1. Complexarea unor compuşi aminici cu eteri coroană 26
3.2 Complexarea aminelor cu criptanzi 29
3.3 Complexarea aminelor cu calixarene 30
3.4 Complexarea aminelor cu aza eteri coroană 32
Capitolul IV 34
Extracţia cu solvenţi a aminoacizilor folosind liganzi macrociclici 34
4.1. Caracteristici generale ale aminoacizilor 34
4.2. Echilibre de repartiţie în procesul de extracţie 38
4.3. Raportul de distribuţie al aminoacizilor în sistemul solvent –
apă 40
4.4. Factorii ce influenţează procesele de extracţie 41
4.4.1. Influenţa structurii ligandului macrociclic utilizat ca
extractant 41
4.4.2. Influenţa reapariţiei liganzilor macrociclici 41
4.4.3. Influenţa cationului în procesul de extracţie 42
4.4.4. Influenţa anionului în procesul de extracţie 43
4.4.5. Influenţa solventului 44
4.4.6. Influenţa pH-ului în extracţia complecşilor aminoacizilor
44
4.5. Extracţia şi transportul aminoacizilor prin membrane lichide 44
4.5.1 Extracţia şi transportul aminoacizilor sub formă de
complecşi cationici 44
4.5.1.1. Complecşi ai aminoacizilor cu eteri coroană 45
4.5.1.2. Complecşi ai aminoacizilor cu dinonil naftelen
sulfonat (DNNS) 46
4.5.2. Extracţia şi transportul aminoacizilor sub formă de
complecşi anionici 46
4.5.2.1. Complecşi metalici ai liganzilor macrociclici cu
aminoacizi 46
4.5.2.2. Complecşi ai aminoacizilor cu săruri cuaternare de
amoniu 47
Capitolul V 50
Partea experimentală 50
5.1 Consideraţii generale 50
5.2. Aparatură şi reactivi 51
5.3. Influenţa pH-ului asupra extracţiei complecşilor aminoacizilor cu
liganzi macrociclici 52
5.4.2. Determinarea constantei de extracţie 53
5.5. Transportul aminoacizilor derivatizaţi prin membrane lichide 54
5.6. Concluzii 55
Bibliografie 57