CAPITOLUL I 4
PREZENTARE GENERALA A ZONEI 4
1.1. ISTORIA REGIUNII JUDETULUI HUNEDOARA 4
1.2. CADRUL GEOGRAFIC 5
1.3. CLIMA 5
1.4. HIDROLOGIA 6
1.5. SOLUL, FLORA SI FAUNA 6
1.6. POTEMTIALUL TURISTIC IN HUNEDOARA 7
CAPITOLUL II 17
AGROTURISMUL SI DEZVOLTAREA RURALA 17
2.1 RELATIA TURISM MEDIUL RURAL 17
2.2 RAPORTUL TURISM ECOLOGIC – TURISM RURAL – AGROTURISM 23
2.3 PRINCIPII DE ACTIUNE IN AGROTURISM 30
2.4. IMPLICATIILE AGROTURISMULUI ASUPRA DEZVOLTARII RURALE 34
2.5 AGROTURISMUL: ACCES SI POSIBILITATE PENTRU TOTI? 37
CAPITOLUL III 41
PREMISELE APLICARII PROIECTULUI DE DEZVOLTARE 41
3.1. IMPORTANTA MANAGEMENTULUI DE PROIECT PENTRU AGROTURISM 41
3.1.1Managementul de proiect in agroturism 41
3.1.2. Elemente de influenta ale proiectului 46
3.2 PREGATIREA IN SPRIJINUL DEZVOLTARII LOCALE 49
3.2.1 Necesitatea pregatirii aplicarii proiectului 49
3.2.2 Pregatirea si dinamica locala 52
3.2.3 Pregatirea si guvernarea locala. Asigurarea unei zone cu mijloace
de administrare proprii 55
3.2.4. Pregatirea si crearea de afaceri 57
3.2.5 Pregatirea, dezvoltarea. O noua abordare de pregatire 58
3.2.6 Definirea unei strategii de pregatire 60
CAPITOLUL IV 64
CERCETARE DE PIATA 64
4.1. DEFINIREA PROBLEMEI DE CERCETARE 64
4.1.1. Scopul cercetarii 64
4.1.2. Obiectivele cercetarii 65
4.1.3. Ipotezele de lucru 66
4.1.4. Limitele studiului 66
4.2. METODOLOGIA 67
4.2.1. Natura cercetarii 67
4.2.2. Stabilirea marimi esantionului si medotei de esantionare 67
4.2.3. Rata raspunsurilor. Procentul chestionarelor exploatabile 68
4.2.4. Datele de realizare a anchetei. Numarul anchetatorilor 68
4.3. ANALIZA REZULTATELOR 69
4.3.1. Informatii referitoare la o cura agroturistica 69
4.3.1.1. Observatii 83
4.3.2. Date referitoare la punctele forte si punctele slabe ale
agroturismului 84
4.3.2.1 Observatii 87
4.3.3. Date referitoare la atractivitatile turistice din judetul
Hunedoara 88
4.3.3.1. Observatii 92
4.3.4. Informatii referitoare la preturi, servicii, conditii si
facilitatile oferite in unitatile de cazare agroturistice 93
4.3.4.1. Observatii 105
4.3.5. Date referitoare la clienti si la unitatea agroturistica 106
4.3.5.1. Observatii 124
4.3.6. Date referitoare la sustinerea activitatii turistice in judetul
Hunedoara 126
4.3.6.1. Observatii 128
4.3.7. Date referitoare la oportunitatea infintarii unui birou de
informare turistica in judetul Hunedoara 128
4.3.7.1. Observatii 131
4.3.8. Informatii demografice si socio-profesionale 132
4.3.8.1. Observatii 136
CAPITOLUL V 137
CONSTRUIREA UNUI MODEL DE MANAGEMENT PRIN PROIECT IN AGROTURISM 137
5.1 EVALUAREA POTENTIALULUI AGROTURISTIC ELEMENT DE BAZA AL PROIECTULUI
137
5.2. ASPECTE PRIVIND SITUATIA CURENTA AI FACTORILOR AGROTURISTICI 140
5.2.1. Analiza ofertei agroturistice 140
5.2.2.Analiza cererii agroturistice 142
5.2.3. Analiza concurentei 146
5.2.4. Analiza tendintelor pietei 148
5.3. DIAGNOSTICAREA ZONEI AGROTURISTICE 150
5.4. MODELE DE ORGANIZARE A AGROTURISMULUI 153
5.5. IMPLEMENTAREA PROIECTULUI DE ORGANIZARE 155
5.5.1 Conceperea produsului agroturistic 156
5.5.2 Sprijinirea si promovarea produsului agroturistic 161
5.5.3. Sprijinirea produsului agroturistic prin instruirea personalului
164
5.5.4 Evaluarea pregatirii si implementarii proiectului. 166