Cuprins
1 Introducere……………………………………………………………….1
2 Clasificarea generală a protidelor
2.1 Clasificarea holoproteidelor…………………………….................2
2.2 Clasificarea heteroproteidelor…………………………..................4
3 Structura proteinelor
3.1 Aminoacizi proteici…………………………………………….…20
3.2 Structura tridimensională a proteinelor………………...............24
3.3.1 Structura
primară................................................................24
3.3.2 Structura
secundară.............................................................25
3.3.3 Structura
terţiară.................................................................29
3.3.4 Structura
cuaternară...........................................................30
4 Proteide cu funcţii enzimatice
4.1 Enzime de natură
holoproteidică...................................................31
4.2 Enzime de natură
heteroproteidică...............................................33
4.3 Implicaţii ale enzimelor în procesele metabolice…………….….36
4.3.1 Degradarea aerobă a glucidelor (Respiraţia)…………....36
4.3.2 Biodegradarea glucidelor………………………………....48
4.3.3 Metabolismul aminoacizilor……………………………....52
5 Metode de separare şi determinări cantitative ale unor proteine naturale
5.1 Metode de separare…………………………………………….…58
5.1.1 Separarea proteinelor prin electroforeză pe gel de
agar.58
5.1.2 Precipitarea proteinelor……………………………………….……60
5.1.3 Fracţionarea proteinelor dintr-un extract prin
precipitări cu sulfat de
amoniu………………………………….................................61
5.1.4 Purificarea substanţelor proteice prin
dializă...................62
5.2 Metode de dozare a proteinelor………………………………….63
5.2.1 Dozarea azotului total şi a proteinei brute (Metoda
Kjeldahl)...................................................................
....................................63
5.2.2 Dozarea proteinelor prin metoda biuretului……….……66
5.2.3 Dozarea proteinelor prin metoda
Lowry………...............67
5.2.4 Dozarea activităţii
peroxidazei............................................70
5.2.5 Dozarea colorimetrică a catalazei…………………….…..71
6 Partea
experimentală...............................................................
................74
Bibliografie………………………………………………………...............78
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu