CUPRINS
Introducere………………………………………………………………………………………………..4
Capitol 1. Dinamica producţiei şi comerţului internaţional cu mărfuri
alimentare…………………6
1. Caracterizarea pieţei mărfurilor alimentare : probleme alimentare pe
2. plan internaţional şi evoluţia lor în ţările
dezvoltate…………………………………....6
1.2 Piaţa internaţională a cerealelor…………………………………………………...…….11
1.3 Piaţa internaţională a vinurilor…………………………………………………………..14
1.4 Producţia şi comercializarea cărnii pe piaţa
internaţională……………………………18
Capitol 2. Cadrul legislativ al comerţului internaţional cu mărfuri
alimentare…………………….25
2.1 Recomandări şi coduri de utilizare Codex
Alimentarius…………………………….....25
2.2 Legislaţii naţionale în domeniul igienei produselor
alimentare………………………..28
2.3 Asigurarea inocuităţii alimentelor prin aplicarea HACCP la
nivel microeconomic….31
4. Standardizarea internaţională în domeniul produselor
alimentare…………………..35
Capitol 3. Asigurarea calităţii mărfurilor alimentare o cerinţă actuală a
pieţei……………………..39
3 Controlul calităţii mărfurilor alimentare de export –import…………………………..39
4 Concepte şi ipostaze ale calităţii aplicabile mărfurilor alimentare
pe plan internaţional…………………………………………………………….40
3.1.2 Metodologia modernă de determinare a calităţii mărfurilor
alimentare………...43
7 Rolul statisticii în procesul de îmbunătăţire continuă a
calităţii……………………….45
8 Asigurarea calităţii cărnii şi vinului……………………………………………………...46
Capitol 4. Rolul consumatorului în relaţie cu modalităţile de asigurare a
calităţii………………..…50
4.1 Organizaţia internă privind protecţia
consumatorului……………………………….....50
4.2 Protecţia consumatorului de bunuri
alimentare…………………………………………55
4.2.1 Coordonate ale calităţii în relaţie cu protecţia
consumatorilor
de produse alimentare…………………………………………………………………....…56
2. Calitatea factor determinant al competitivităţii produselor
alimentare…………..58
4.3 Securitatea alimentară ………………………………………………………………….….60
Capitol 5 Studiu de calitate asupra vinului “Jidvei Fetească-
Regală”………………………………64
5.1Caracterizarea merceologică generală a băuturilor
alcoolice…………………………65
5.2 Nomenclatorul calităţii reale a vinurilor………………………………………………..71
5.3 Determinarea calităţii reale a vinului Jidvei Fetească-
Regală………………………...72
5.4 Analiza calităţii reale a vinului “ Jidvei Fetească-
Regală”…………………………….75
5.5 Tipuri de falsificări……………………………………………………………………….76
Concluzie……………………………………………………………………………………..…………..81
Bibliografie………………………………………………………………………………………………...84
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu