Analiza Discursului Prim-Ministrului Romaniei Victor Ponta

Discursul poate fi definit ca ansamblu de enunţuri ale unui emiţător, care se referă la un subiect unic.
Discursurile au un rol foarte important în sfera politicului, deoarece, așa cum remarcă și Constantin Sălăvăstru, acestea au o mare influență asupra auditoriului.
Un astfel de discurs conține „interesele, aspirațiile, opțiunile grupurilor de putere care îl pun în circulație” și are scopul de a influența comportamentul auditoriului în vederea obținerii sprijinului politic fie atunci când este vorba de o campanie electorală, fie în mod obișnuit, în activitatea guvernamentală.
Am analizat, în cele ce urmează, discursul lui Victor Ponta aflat în campanie electorală a alegerilor pentru Parlamentul European în orașul Ploiești în data de 2 mai 2014. Discursul presedintelui social-democrat, Victor Ponta are o durată de 5 minute și 18 de secunde și poate fi vizionat la http://www.youtube.com/watch?v=CsNHMxDoaxU - discurs Victor Ponta la Ploiesti 2 mai 2014.
Discursul analizat este un discurs public politic deoarce înglobează termeni specifici tipului de limbaj hortativ , precum „vom lupta”, „dreptate”, ”ne tinem de cuvânt”; termini care au rolul de a amplifica impactul emoțional asupra receptorului. Aceste cuvinte clișeizate au devenit, în timp, „simboluri, embleme, etichete permiţând recunoaşterea imediată a unei poziţii şi orientări politice”.
Receptorului îi este transmisă ideea că joacă un rol esențial în adoptarea deciziilor politice.
Limbajul hortativ, întărind încrederea în realitatea participării publicului la luarea deciziilor și în rolul primordial al rațiunii, convinge masele să accepte o anumită politică. Astfel, Victor Ponta spune auditoriului că „Eu nu vă cunosc de pe străzi, eu vă cunosc din bătăliile pe care le-am dat împreună”.