CUPRINS
Introducere.................................................................
.................................................3
Capitolul I. Strategia de piaţă a întreprinderii
1.1. Procesul de elaborare a strategiei de
piaţă.........................................4
1.2. Tipuri de strategii de
piaţă................................................................6
Capitolul II. Strategia de segmentare a pieţei
2.1. Conceptul general de segmentare a
pieţei.......................................8
2.2. Criterii de segmentare a
pieţei.........................................................9
2.2.1. Criterii de segmentare a
pieţei............................................13
2.2.2. Criterii socio-economice şi
demografice............................13
2.2.3. Criterii
psihografice............................................................14
2.2.3.1 .Stilul de
viată.........................................................14
2.2.3.2.
Personalitatea.........................................................15
2.2.3.3. Influenţele
situaţionale...........................................16
2.2.3.4. Ciclul de viaţă al
familiei.......................................18
2.3. Strategiile de
segmentare.........................................................19
2.4. Analiza segmentelor de
piaţă.........................................................20
2.4.1.Segmentarea prin avantajele urmărite de
consumatori.........22
2.4.2.Segmentarea
comportamentală............................................23
2.4.2.1. Gradul de utilizare a
mărcii....................................23
2.4.2.2. Loialitatea faţă de
marcă........................................23
2.4.2.3. Consumul categoriei de
produse............................23
2.4.2.4. Gradul de utilizare a
produsului.............................24
2.4.3. Elasticitatea răspunsului reacţiilor
consumatorilor.............24
Capitolul III. Identificarea pieţei ţintă
3.1. Evaluarea segmentelor de
piaţă..................................................25
3.1.1. Mărimea şi rata de creştere
segmentelor..........................25
3.1.2. Atractivitatea
segmentelor................................................26
3.1.3. Obiectivele şi resursele
firmei..........................................27
3.2.Alegerea segmentelor de
piaţă.....................................................28
3.2.1. Marketingul
concentrat.....................................................29
3.2.2. Marketingul
nediferenţiat.................................................29
3.2.3. Marketingul
diferenţiat.....................................................29
3.2.4. Specializarea
selectivă......................................................30
3.2.5. Specializarea pe
produs....................................................30
3.3. Probleme referitoare la alegerea pieţelor
ţintă...........................31
Capitolul IV. Strategiile de poziţionare a produselor
4.1. Analiza poziţionării
produsului..................................................32
4.1.1. Poziţionarea în funcţie de
consumatori.............................33
4.1.2. Poziţionarea
concurenţială................................................33
4.1.3. Repoziţionarea
produsului...............................................33
4.2. Instrumente de diferenţiere
competitivă.................................... 34
4.2.1. Diferenţierea
produsului...................................................35
4.2.1.1.
Caracteristicile.....................................................35
4.2.1.2.
Performanţele.......................................................36
4.2.1.3. Conformarea calităţii şi fiabilitatea
produsului....37
4.2.1.4. Proiectarea
produsului..........................................37
4.2.1.5.
Stilul.................................................................
...38
4.2.2. Diferenţierea
imaginii.......................................................38
4.2.3.
Turbomarketingul.......................................................
......40
4.3. Elaborarea strategiei de
poziţionare.............................................40
4.4. Procesul de poziţionare a
produsului...........................................42
4.5. Aplicatii ale procesului de poziţionare a
produsului..................44
4.5.1. Evaluarea schimbărilor în poziţionare după
.....................44
consumul produsul
4.5.2. Poziţionarea produselor
existente......................................45
Capitolul V. Studiu practic privind strategia de piaţă a S.C. IMAR S.A.
5.1. Piaţa mobilei în
România..............................................................46
5.2. Prezentarea activităţii firmei S.C. IMAR
S.A..............................48
5.2.1. Mediul de
marketing..........................................................50.
5.2.2. Analiza avantajelor comparative ale firmei
IMAR.............51
5.2.3. Furnizorii, concurenţii, distribuitorii şi
consumatorii ........52
S.C. IMAR S.A.
5.2.4. Activitatea de
export..........................................................53
5.3. Segmentarea
strategică.................................................................5
6
5.4. Procesul de creare, testare şi lansare a unui nou
produs...............57
de către S.C. IMAR S.A.
5.4.1. Analiza liniei de
biblioteci.....................................57
5.4.2. Etape ale procesului de creare a unui nou produs..............58
5.4.2.1. Surse de idei pentru
procesul inovaţional..............58
5.4.2.2. Descrierile tehnice ale
noilor idei...........................59
5.4.2.3. Conceptia şi testarea
conceptului de produs...........60 Crearea produsului
5.4.2.4. Lansarea pe piaţă a bibliotecii şi
urmărirea comportamentului
clienţilor..................................................................
................60
5.4.2.5. Distribuţia noului
produs......................................................................
...........62
5.5.
Concluzii...................................................................
....................63
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu