Cuprins
I. PROCURAREA ANIMALELOR DE MACELARIE
I.1 APRECIEREA CALITATII IN VIU A ANIMALELOR RECEPTIONATE
II. TRANSPORTUL ANIMALELOR DESTINATE TAIERII
III. PIERDERILE DE GREUTATE ADMISE LA TRANSPORT
III.1 CONTROLUL ANIMALELOR INAINTEA TAIERII
III.2 FACTORII CARE INFLUENTEAZA CALITATEA SI CANTITATEA CARNII
INAINTE DE TAIERE
IV. ABATOARELE SI ANEXELE LOR
IV.1 IMPORTANTA SI AMPLASAREA ABATOARELOR
IV.2 ORDINUL NR. 599 DIN 01.08.1997
IV.2.1 NORMELE SPECIFICE DE PROTECTIE A MUNCII
V. BOLILE ANIMALELOR DE CARNE
V.1 ANTRAXUL
V.2 RUJETUL SAU BRANCA PORCULUI
V.3 BRUCELOZ
V.4 FEBRA AFTOASA
V.5 BOLI PARAZITARE
V.6 TRICHINOZA
V.7 CISTICERCOZ
V.8 ECHINOCOCOZA HIDATICA
V.9 COMBATEREA PRINCIPALELOR EPIZOOTII
VI. MICROBIOLOGIE SI IGIENA ALIMENTARA
VI.1 VALOAREA ALIMENTARA A CARNII
VI.2 MICROFLORA CARNII
VI.3 ALTERAREA MICROBIOLOGICA A CARNII
VI.4 VALOAREA ALIMENTARA A PREPARATELOR DIN CARNE
VI.5 STRUCTURA CORPULUI ANIMALELOR. APARATELE SI SISTEMELE PRINCIPALE
DIN ORGANISMUL ANIMALELOR
VI.6 CARNEA, STRUCTURA CARNII
VI.7 ORGANE SI SUBPRODUSE COMESTIBILE DE ABATOR
VI.8 SUBPRODUSE COMESTIBILE
VI.9 MATERII AUXILIARE SI MATERII SECUNDARE
VI.10 ADAOSURI FOLOSITE LA FABRICAREA PREPARATELOR
VI.11 TRANSAREA, DEZOSAREA SI ALEGEREA CARNII
VI.11.1 CARNE DE PORC DESTINATA INDUSTRIALIZARII
VI.12 DEZOSAREA CAPATANILOR DE PORC
VI.13 CURATENIA LOCULUI DE MUNCA
VI.14 ETAPELE PARCURSE PENTRU O BUNA CURATENIE, DUPA INDEPARTAREA
GUNOIULUI
VI.15 SUBSTANTELE FOLOSITE PENTRU SPALARE
VI.15.1 APA POTABILA
VI.15.2 SUBSTANTELE CHIMICE DE SPALARE
VI.16 REGULI PRIVIND EXECUTAREA CURATENIEI
VI.17 IGIENA PERSONALA A LUCRATORULUI
VI.18 STAREA DE SANATATE A PERSONALULUI
VI.19 CLASIFICAREA PREPARATELOR DIN CARNE
VI.20 SCHEMA TEHNOLOGICA DE FABRICARE A PREPARATELOR DIN CARNE
VI.21 PREPARAREA BRADTULUI
VI.22 ORGANIZARE SI LEGISLATIA MUNCII
VI.23 INCETAREA CONTRACTULUI DE MUCA
VI.24 MUNCA FEMEILOR SI A TINERILOR
VI.25 AFUMAREA
VI.26 FACTORII CARE INFLUENTEAZA COMPOZITIA FUMULUI
VI.26.1 PROPRIETATILE FUMULUI
VI.26.2 FORMAREA CULORII DE AFUMAT
VI.27 MIJLOACE MODERNE DE AFUMARE
VII. INFLUENTA TRATEMENTELOR TERMICE ASUPRA CARNII
VII.1 MODIFICARILE FIZICO - CHIMICE ALE PROTEINELOR
VII.2 MODIFICARILE LIPIDELOR
VII.3 MODIFICAREA VALORII NUTRITIVE
VIII. OPERATIILE PRINCIPALE IN TEHNOLOGIA FABRICARII PREPARATELOR DIN CARNE
VIII.1 FABRICAREA PROSPATURILOR
VIII.2 MODIFICARI CARE SE PRODUC IN CARNE LA SARARE
VIII.3 ACTIUNEA AZOTATILOR SI AZOTITILOR
VIII.4 CONSERVAREA CARNII PRIN SARARE
VIII.4.1 CINETICA PROCESULUI DE SARARE
VIII.5 FACTORI CARE INFLUENTEAZA DURATA SARARII
VIII.6 DEFECTELE PREPARATELOR DIN CARNE
IX. TEHNOLOGIA TAIERII ANIMALELOR SI PASARILOR
IX.1 INTREPRINDERI PENTRU TAIEREA ANIMALELOR SI PASARILOR.
CARACTERISTICI CONSTRUCTIVE
IX.2 OPERATII TEHNOLOGICE PRINCIPALE DE TAIERE A ANIMALELOR SI A
PASARILOR IN ABATOARE
IX.3 PREGATIREA ANIMALELOR SI PASARILOR PENTRU TAIERE
IX.4 SUPRIMAREA VIETII ANIMALELOR SI A PASARILOR
IX.5 PRELUCRAREA CARCASEI
X. TEHNOLOGIA TAIERII PORCINELOR
X.1 LINIILE DE TAIERE A PORCINELOR
X.2 FACTORII DE CALITATE
X.2.1 PASTRAREA
XI. NORME DE PROTECTIE A MUNCII
XI.1 MASURI SANITARE SI SANITAR-VETERINARE PENTRU ASIGURAREA
XI.2 SALUBRITATII CARNII SI A STARII DE IGIENA A UNITATILOR DE
INDUSTRIALIZARE A CARNII. CONTROLUL SANITAR-VETERINAR
XI.3 STAREA DE IGIENA A UNITATILOR DE INDUSTRIALIZARII A CARNII
XII. CONTROLUL SANITAR- VETERINAR
XII.1 LEGISLATIA DE REGLEMENTARE IN DOMENIU
XII.2 OBLIGATIILE AGENTILOR ECONOMICI
XII.3 CONDITII DE PASTRARE PANA LA VANZARE
XII.4 CONDITII DE TRANSPORT
XII.5 SFATURI PENTRU CUMPARAREA CARNII SI A PRODUSELOR DIN CARNE
XIII. EXEMPLU
Pagini 99