|1. Titlul proiectului |5 |
|1.1. Denumirea obiectului proiectului |5 |
|1.2. Capacitatea de producţie |5 |
|2. Generalităţi |6 |
|2.1. Scurt istoric şi aspecte ale procesării alcoolului în România |6 |
|2.2. Analiza comparativă a tehnologiilor din ţară şi stăinătate |6 |
|2.3. Justificarea necesităţii temei alese |9 |
|3. Scheme tehnologice de obţinere a alcoolului rafinat |11 |
|4. Principalele caracteristici ale materiilor prime şi auxiliare |12 |
|4.1. Clasificarea materiilor prime |12 |
|4.2. Porumbul, generalităţi şi compoziţia chimică |12 |
|4.3. Materii auxiliare |16 |
|4.3.1. Preparate enzimatice microbiene |16 |
|4.3.2. Antispumanţi |19 |
|4.3.3. Antiseptici şi dezinfectanţi |19 |
|4.3.4. Apă |20 |
|4.3.5. Energie electrică şi abur |21 |
|5. Pregătirea materiei prime |21 |
|5.1. Recepţia porumbului |21 |
|5.2. Precurăţirea porumbului |21 |
|5.3. Măcinarea porumbului |21 |
| 5.4. Etapele procesării alcoolului rafinat |22 |
|6. Obţinerea plămezii dulci |22 |
|6.1. Teoria procesului de plămădire |22 |
|6.2. Instalaţii de plămădire |23 |
|6.3. Conducerea şi controlul fierberii |25 |
|7. Zaharificarea materiilor prime amidonoase |26 |
|7.1. Procese biochimice şi enzimatice care au loc la zaharificare |26 |
|7.2. Procesul de zaharificare |31 |
|7.3. Instalaţii de zaharificare |33 |
|8. Fermentarea plămezii dulci |34 |
|8.1. Pregătirea drojdiei pentru fermentare |34 |
|8.2. Prepararea şi prefermentarea plămezii speciale de drojdii |36 |
|8.3. Utilizarea drojdiei comprimate la fermentare |36 |
|9. Fermentarea plămezii principale |38 |
|9.1. Fazele fermentării |38 |
|9.2. Conducerea fermentării |39 |
|9.3. Controlul fermentaţiei |40 |
|9.4. Linurile de fermentare |41 |
|9.5. Spălarea dioxidului de carbon |43 |
|9.6. Prinderea spumei |43 |
|10. Distilarea şi rafinarea |44 |
|10.1. Distilarea plămezii |44 |
|10.1.1. Compoziţia plămezii fermentate |44 |
|10.1.2. Bazele teoretice ale procesului de distilare |44 |
|10.1.3. Distilarea plămezii fermentate |47 |
|10.1.4. Instalaţii de distilare |47 |
|10.2. Rafinarea alcoolului brut |49 |
|10.2.1. Compoziţia chimică a alcoolului brut |49 |
|10.2.2. Procedee de rafinare |50 |
|10.2.3. Instalaţii de rafinare discontinuă |50 |
|10.3. Depozitarea alcoolului rafinat şi a subproduselor |52 |
|10.4. Caracteristicile alcoolului rafinat şi a subproduselor |52 |
|11. Schema controlului de fabricaţie |53 |
|12. Schema HACCP |55 |
|13.Bilanţul de materiale |56 |
|13.1.Simboluri |56 |
|13.2.Caracteristici fizico-chimici |58 |
|13.3.Calculul debitului masic orar de alcool rafinat |59 |
|13.4.Bilanţul pentru fiecare operaţie |59 |
|13.5.Calculul debitelor masice şi a compoziţiilor acestora |77 |
|13.6.Verificarea închiderii bilanţului de materiale |80 |
|14.Bilanţul termic |80 |
|15.Bilanţul energetic |89 |
|16.Utilaje şi instalaţii tehnologice |89 |
|16.1.Dimensionarea tehnologică |89 |
|16.2.Lista utilajelor |100 |
|17.Eficienţa economică |100 |
|18.Echipamente şi norme de protecţie a muncii |102 |
|Concluzii |105 |
|Bibliografie |106 |
|Anexe | |