Cuprins
Partea a I a. Studiu Bibliografic
Introducere..
............................................................................
...............
Capitolul 1. Mierea de albine...
1.1.Clasificarea mierii de albine..
1.2.Specii de albine si particularitatile structurale
ale acestora....
1.3.Producerea mierii de catre albine..
1.4.Compozitia chimica a mierii...
1.4.1.Apa...
1.4.2.Substantele zaharoase....
1.4.2.1.Monozaharidele..
1.4.2.2.Dizaharidele...
1.4.2.3.Trizaharidele....
1.4.2.4.Zaharuri superioare..
1.4.3.Substante nezaharoase...
1.4.3.1.Acizii....
1.4.3.2.Enzimele...
1.4.3.3.Vitaminele...
1.4.3.4.Sarurile minerale...
1.4.3.5.Proteinele.....
1.4.3.6.Alti compusi.....
1.5. Valoarea alimentara si dietetica a mierii de
albine....
1.6.Valoarea terapeutica a mierii de albine....
1.7. Caracteristicile organoleptice ale mierii de
albine.....
1.7.1.Aspectul si consistenta mierii...
1.7.2.Cristalizarea mierii...
1.7.3.Culoarea...
1.7.4.Gustul.....
1.7.5.Aroma...
Capitolul 2. Alte produse apicole.......
2.1.Laptisorul de matca....
2.2.Polenul si pastura....
2.3.Propolisul..
2.4.Veninul de albine....
2.5.Ceara de albine...
Capitolul 3. Controlul calitatii produselor apicole...
3.1.Mierea de albine.....
3.1.1.Generalitati....
3.1.2.Examenul organoleptic si determinarea
impuritatilor....
3.1.2.1.Examenul organoleptic...
3.1.2.2.Determinarea impuritatilor..
3.1.3.Determinarea caracteristicilor
fizico-chimice...
3.1.3.1.Determinarea apei...
3.1.3.2.Determinarea cenusei...
3.1.3.3.Determinarea zaharului reductor prin
metoda Elser....
3.1.3.4.Determinarea zaharului usor
hidrolizabil prin metoda Elser......
3.1.3.5.Determinarea substantelor insolubile
in apa....
3.1.3.6.Determinarea indicelui diastazic prin
metoda Gothe.....
3.1.3.7.Determinarea hidroximetilfurfuralui
(NMF) prin metoda Fiehe...
3.1.3.8.Determinarea hidroximetilfurfuralui
(NMF) prin metoda Winkler...
3.1.3.9.Identificarea glucozei indusriale prin
reactia cu alcol...
3.1.3.10.Identificarea fainei de cereale si a
amidonului prin reactia cu iod..
3.1.3.11.Identificarea gelatinei si cleiului
prin reactia cu tanin.....
3.1.3.12.Identificarea clorurii de anilina..
3.1.3.13.Identificarea mierii de mana prin
reactia cu apa de var..
3.1.3.14.Determinarea indicelui colorimetric
3.1.3.15.Determinarea conductivitaii
electrice...
3.1.3.16.Determinarea continutului de
granule de polen...
3.1.3.17.Determinarea microcristalelor
de zaharuri......
3.1.3.18.Determinarea aciditatii prin
tritrimetrica....
3.1.4.Mentiuni in buletinul de analiza....
3.1.5.Conditii de calitate a mierii......
3.2.Posibilitati de falsificare a mierii....
3.2.1.Falsificarea cu sirop de zahar...
3.2.2.Falsificarea cu sirop de zahar invertit pe
cale chimica.....
3.2.3.Falsificarea cu sirop de porumb (HFCS)
sau alt hidrolizat enzimatic de amidon...
3.2.4.Falsificarea cu melasa…..
3.2.5.Falsificarea prin adaos de albus de ou…
3.2.6.Alte falsificari….
Bibliografie…………..
Pagini 85